Wat is biologische voeding?

Biologisch is een term die tegenwoordig veel gebruikt wordt. Vooral als het gaat om voeding is het een populair woord. Maar wat betekent biologisch voedsel nu eigenlijk?

De term biologisch zegt iets over hoe de voeding tot stand is gekomen. Bij biologische voeding wordt rekening gehouden met de mens, onze omgeving, dieren en het milieu. Het is dus niet zo dat biologische voeding iets zegt over de feitelijke inhoud van het product. Al zijn de meningen hierover wel verdeeld, het is tot nu toe nog niet middels wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat biologisch gezonder is voor het lichaam. Vandaar dat voedingsdeskundige ook niet hameren op het belang van biologisch voedsel. Bio-made ofwel biologisch gemaakt is dus over het algemeen net zo gezond voor je lichaam dan niet-biologische voeding.

Biologische producten zijn er in allerlei eten en drinkwaren. Biologische pasta, appelsap en duizenden andere biologische producten zijn tegenwoordig in elke supermarkt te vinden. Hetzelfde geldt voor de biologische kip of andere vleesproducten. Wil je weten of je nu biologische kip of plofkip koopt? Kijk dan naar het EKO keurmerk op de verpakking. Producten die dit keurmerk niet hebben zijn niet-biologisch, producten die het keurmerk wel hebben zijn wel biologisch.

Uiteraard zijn er ook mensen die de waarheid van dit keurmerk betwisten. Inmiddels zijn er zoveel keurmerken op de markt dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Het feit is dat niet iedereen keurmerk kan afgeven. Het kan daarom zinvol zijn om te checken of degene die het keurmerk heeft gegeven ook gecertificeerd is. Dit kan via de Raad voor Accreditatie.