Waarom biologische voeding?

Kies jij biologische producten?

Je kunt kiezen voor biologische producten om de meest uiteenlopende redenen. Omdat de natuur er beter van wordt, omdat de dieren een beter leven hebben of omdat je precies wilt weten wat je eet. Biologisch is een duurzame vorm van landbouw, waar zowel de overheid als de boer en de consument belang aan hechten. Maar er is nog een goede reden. Biologisch is gewoon heel erg lekker en dat merkt je elke dag weer op tafel. Wanneer je nu biologisch brood voor jouw ontbijt neemt of jeen biologische rijstwafel, voor iedereen zit er iets bij.

De Stichting Natuur en Milieu maakt zich sterk voor een ecologisch duurzame samenleving. Biologische landbouw hoort daarbij. Natuur en Milieu is medeondertekenaar geweest van het convenant voor de promotie van biologisch. Op de website van Platform Biologica, de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw- en voeding, staat veel informatie over actuele ontwikkelingen in de biologische sector. Ook vind je hierop de EKO-monitor met cijfers en trends.

Biologisch is gewoon lekker

Biologische producten zijn onder goede omstandigheden geteeld. Groente en fruit kunnen in alle rust groeien of rijpen. Ze moeten het op eigen kracht doen, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor halen alleen gezonde, krachtige gewassen de winkel. Ook de dieren hebben een beter leven op biologische boerderijen. De dieren hebben genoeg ruimte om zich te bewegen, wat ontzettend veel stress bespaart. Daarbij krijgen ze geen medicijnen en eten ze voornamelijk biologisch voedsel. Je zult het verschil proeven door deze betere leefomgeving.

Puur natuur

In de biologische landbouw wordt gewerkt met de mogelijkheden die de natuur te bieden heeft. Respect voor het product staat centraal. Zo kan ook de smaak veel beter tot z'n recht komen. Puur natuur is gewoon het lekkerst. Daarbij doet de wetenschap dat biologische producten eerlijk, diervriendelijk en duurzaam zijn geproduceerd ze extra lekker smaken.

In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en gentechnologie. De biologische boer kent zijn land en zijn producten door en door. Hij grijpt in wanneer dat nodig is en wordt daarbij geholpen door de natuur. Insectenplagen en plantenziekten kunnen vaak worden voorkomen door akkers elk seizoen met andere gewassen te beplanten. Door deze 'vruchtwisseling' krijgen insecten niet de kans om zich tot een plaag te ontwikkelen. Mocht dat wel gebeuren, dan worden hun natuurlijke vijanden ingezet. Bijvoorbeeld lieveheersbeestjes die helpen luizen te bestrijden. Of beschutte plaatsen voor vogels die op muizenjacht kunnen.

De biologische veehouder gebruikt alleen antibiotica en andere medicamenten als het echt niet anders kan. Door goede voeding, voldoende bewegingsruimte en frisse lucht hebben dieren meer weerstand.

Terug naar overzicht