Organische bemesting

Kunstmest of organische bemesting?

Biologisch voedsel is langzaam aan een trend geworden. We houden ons steeds meer bezig met voedsel. Om biologisch voedsel met het EKO-keurmerk te kenmerken, moet de boerderij en/of kweker voldoen aan best wel wat voorwaarde. Een goed begin om groente, fruit en aardappelen te kweken is het gebruiken van organische bemesting. Organische bemesting is namelijk vele malen effectiever dan kunstmest. Het is niet voor niets dat organische bemesting ook wel biologisch messtof wordt genoemd.

Het verschil

Meststoffen zijn er in allerlei varianten. Je hebt kunstmesstof, organische messtoffen en 100% organische messtoffen. Hoewel kunstmesstof voor zich spreekt, roepen de laatste twee nogal wat vraagtekens op. Wat nu het exacte verschil is tussen deze bemestingen, vertellen wij je graag:

Kunstmest

Het is vrij duidelijk dat kunstmesstof, een namaak is van organische bemesting. Alleen kunstmesstof lost té snel op in het water, hierdoor lossen de voedingsstoffen vrijwel direct op. Deze voedingstoffen bestaan uit kunstmatige elementen. Je kunt het een beetje vergelijken met vitamines in groente en vitamines in vitaminepillen.

Organische messtof

De meeste boerderijen en kwekerijen maken gebruik van 'organische messtof'. De naam maakt het misschien niet hélemaal waar, maar bij de juiste samenstelling mag de messtof organische worden genoemd. Deze organische messtof, ook wel gecoate messtof(messtof met een extra laagje) genoemd, is een mix van kunstmest en 100% organische messtof. Ze mixen(60% organisch en 40% kunstmest) de twee messtoffen voor een beter resultaat dan alleen het gebruik van kunstmeststof. Het bodemleven wordt door deze 'organische' messtof meer gestimuleerd.

100% organische messtoffen

De 100% organische messtof is dan ook écht organisch. Deze organische messtof(gewonnen uit dierlijk en/of plantaardig materiaal) zorgt voor een levendig bodemleven. Naast dat deze messtof beter voor het milieu is, bereiken de voedingstoffen beter de plant. Doordat het proces langer duurt is de kans op ziektes en plagen vele malen kleiner.

Terug naar overzicht