Nadelen biologische landbouw

Nadelen van biologische landbouw

Het is ontzettend lastig om biologische landbouw te vergelijken met niet-biologische landbouw. Er zijn namelijk diverse factoren waar na gekeken moet worden. Denk hierbij aan de omgeving, de leefomgeving, bestrijdingsmiddelen, maar kijk ook naar de boeren zelf. Natuurlijk is biologische landbouw beter voor het milieu en de dieren. Vooral de goede doelen streven naar een biologische wereld. Uiteraard heeft biologische landbouw niet alleen maar voordelen. Welke nadelen aan deze nieuwe manier van leven zit, zie je hieronder.

Het nadeel van biologische landbouw is;

De overstapprocedure...

Vooral biologische boeren kampen met meerdere nadelen van biologische landbouw. Alleen het overstappen van niet-biologische landbouw naar biologische landbouw duurt zo'n twee jaar. In deze tijd lopen de boeren veel kosten mis. Daarbij kost de overstapprocedure véél geld. Boeren vinden het daardoor een gevaarlijke stap om biologische producten te gaan telen.

Het productieproces..

Biologische boeren hebben veel minder ruimte dan bij normale landbouw. Per hectare staan veel minder gewassen dan bij niet-biologische boeren. Hierdoor moet een biologische boer over veel meer hectaren beschikken.

De kosten..

Hoewel het voedsel duurzamer is, lopen de kosten hoger op bij het verbouwen van biologische gewassen. Als boer zijnde, moet je beschikken over meer hectare, maar ook over natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Deze natuurlijke bestrijdingsmiddelen kosten meer geld.

De vraag..

Het aanbod van biologische producten wordt langzaamaan steeds groter. Toch kiest de consument nog veel vaker voor niet-biologische producten. Dit scheelt namelijk behoorlijk in de portemonnee. Boeren zullen dus meer moeite moeten doen om hun biologische producten te verkopen, vooral omdat het niet bekend is of biologisch eten op lange termijn gezonder is.

Het milieu..

Er zijn er meer voordelen dan nadelen van biologische landbouw voor het milieu. Ondanks de voordelen is er toch een klein nadeel aan het verbouwen van biologische gewassen. Een biologische boer heeft meer hectare nodig, wat meer ruimte in beslag neemt. Ook duurt het productieproces langer dan normaal.

Terug naar overzicht