Steeds meer mensen kiezen voor biologische producten. Deze producten worden onder andere zonder chemische bestrijdingsmiddelen geteeld, en zonder geur-, kleur-, en smaakstoffen en conserveringsmiddelen verwerkt. Je kunt de biologische producten herkennen aan het EKO-keurmerk. Dit keurmerk wordt afgegeven door de stichting SKAL namens het Ministerie van Landbouw, natuurbeheer en Voedselkwaliteit. De eisen voor biologische landbouw zijn op Europees niveau vastgelegd. Pas na goedkeuring mogen etenswaren het EKO-keurmerk dragen. Je kunt dus verwachten dat biologische producten ook écht biologisch zijn!
Een EKO-keurmerk krijgt je niet zomaar. Er zijn namelijk een aantal wettelijke eisen aan verbonden. Enkele voorbeelden waaraan een EKO gekeurd product aan moet voldoen zijn:
Als boerderij kun je niet zomaar biologische voedingswaren gaan leveren. Elke boerderij die biologische producten wilt leveren, moet hiervoor gecertificeerd zijn. Alleen winkels, restaurants en catering die biologische producten gebruiken, hoeven hier geen kenmerk van te hebben.
Biologische groente, fruit en aardappelen zijn tegenwoordig in elke supermarkt te vinden. Het EKO- keurmerk is de garantie voor onbespoten producten die zonder kunstmest zijn geteeld. De breedte van het assortiment varieert per winkel. In natuurvoedingsspeciaalzaken en op boerenmarkten zijn ook 'ouderwetse' biologische groenten te koop, zoals schorseneren, raapstelen en snijbiet. Het zijn groenten die van oudsher in ons land geteeld werden maar - ten onrechte - een beetje in de vergetelheid geraakt zijn.
Ook in het diepvriesvak kom je biologische groenten tegen. Met een roerbakmix zet je snel een verrassende maaltijd op tafel. En wat dacht je van spinazie à la crème of boerenkool? Voor wie zelf wat culinairder aan de slag wil, zijn er biologische verse kruiden. Trouwens ook gedroogde biologische kruiden zijn in de schappen te vinden.
De vleesindustrie krijgt een biologisch keurmerk wanneer de dieren veel ruimte hebben, buiten kunnen lopen en geen antibiotica krijgen. Antibiotica is namelijk ook een gevaar voor mensen: het lichaam kan gewend raken aan de antibiotica uit het vlees. De bacteriën worden dan immuun, waardoor een antibioticakuur misschien niet aanslaat als de mens zelf een infectie heeft.
Biologisch vlees is dus een goed alternatief voor 'gewoon vlees'. Het is gezonder en diervriendelijker. Biologisch vlees is meestal gewoon te koop bij de supermarkt. Ook de natuurwinkels en speciale slagerijen verkopen biologisch vlees. Daarnaast zijn er boeren die hun biologische producten op de boerderij verkopen.
Terug naar overzicht