Biologische landbouw

Biologische groente zouden niet kunnen worden geteeld zonder een biologische landbouw. Een biologische landbouw is namelijk nodig voor groente en fruit op een milieuvriendelijk wijze te verbouwen. En om vlees een Beter Leven Ster te geven. Bij deze vorm van landbouw wordt er rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn. Dat wil zeggen: geen bestrijdingsmiddelen en goede verzorging voor de dieren. In de biologische landbouw wordt gewerkt met natuurlijke en geen schadelijke producten. Zo worden planten beschermt door insecten in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen en krijgen dieren voldoende bewegingsvrijheid. Natuurlijk zijn er veel meer dingen die nodig zijn bij een biologische landbouw.

Biologische boeren werken namelijk ook niet met kunstmest, maar met organische bemesting. Orgamex is een belangrijke schakel in de mestverwerkingsketen. Zij zijn producent van organische messtoffen en dragen bij aan een duurzame ontwikkeling in de wereld. Wat hier het exacte verschil tussen is, lees je in ons artikel organische bemesting.

Van niet-biologische landbouw naar biologische landbouw

Veel boeren overwegen het om over te stappen naar biologische landbouw. Helaas is dit niet héél gemakkelijk. Boeren moeten namelijk onwijs veel regels naleven, hierdoor kan het lang duren voordat ze zich eindelijk biologische boer mogen noemen. In deze omschakelperiode mogen zij ook hun producten niet kenmerken als biologisch. Dit betekent: hoger kosten en minder opbrengsten in deze tijd.

Biologische landbouw in Europa

Nederland telt verder circa 49,3 duizend hectare biologische akkergrond. De grond is verspreid over zo'n 1.500 boerderijen. Vooral in Flevoland bevinden zich veel biologische landbouwbedrijven. In vergelijking met andere biologische landbouw heeft Nederland maar een klein aandeel in Europa. De landen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben een groot biologisch marktaandeel, namelijk 10 à 15 procent. In Scandinavië is er een sterke groei van biologische boeren. Toch wordt biologische landbouw langzamerhand ook in Nederland steeds populairder.

Niet iedereen is te spreken over een biologische landbouw. Waarom dit zo is, lees je in ons artikel over de nadelen van biologische landbouw.